REVIEW – Samsung Galaxy A8 (2018), elegant, performant, dar poate prea scump

de: George Stanciu
22 01. 2018

Samsung Galaxy A8 (2018) reușește să estompeze granița dintre telefoane mid-range și premium, atât prin prisma funcțiilor, cât și a prețului.

Acum vreo zece luni am ținut pentru prima dată în mână un Galaxy S8, iar de-atunci și până acum n-am găsit un alt smartphone care să se simtă la fel de bine. Cel mai probabil, e vorba de alegerea materialelor, de lățimea mai mică, dar și de curbura marginilor, sau poate că sunt eu un fanboy în negare. Aproape un an mai târziu, n-avem încă parte de S9, dar avem parte de ceea ce ar putea fi considerat un S8 mai mic, cu toate că fizic, telefonul de față e mai mare.

[related]

Telefoanele S Mini au dispărut de ceva vreme din oferta producătorului, dar probabil nevoia de a oferi ceva similar a dus la apariția lui Samsung Galaxy A8 (2018). Telefonul e bun, e frumos, e plăcut, dar tot amestecul de design și specificații nu reușește să justifice pe deplin existența lui.

Samsung Galaxy A8 (2018), specificații pe scurt:

Samsung Galaxy A8 (2018) are specificații de telefon mai degrabă premium decât mid-range. Procesorul este un octa-core din gama Exynos, noul 7885. Acesta rulează la 2,2 + 1,6 GHz. Alături de el ai parte de 4 GB de memorie RAM. Capacitatea de stocare este de 32 GB, iar dacă ți se pare prea puțin, poți folosi și un card microSD. Camera foto principală îți oferă 16 megapixeli și f/1.7, iar pe față ai camere foto duale, de 16 + 8 MP. Bateria are 3.000 mAh, iar sistemul de operare este Android 7.1.1, personalizat cu Samsung Experience 8.5. Ecranul este de tip Infinity, cu raport de aspect de 18,5:9 și cu rezoluție de 2.220 x 1.080 pixeli, desfășurați pe o diagonală de 5,6 inci.

Samsung Galaxy A8 (2018)

La capitolul design și feeling, telefonul nu lasă de dorit. Nu se simte ca S8, dar sticla de pe spate e plăcută la atingere. Smartphone-ul are un cadru de aluminiu în jurul căruia sunt așezate panourile de sticlă de pe față și de pe spate. Din nou, logoul Samsung a dispărut de pe fața telefonului pentru a face loc ecranului Infinity, care are margini destul de subțiri, îndeosebi cele de pe laterale. Display-ul e de calitate și ușor de folosit, chiar și în condiții de lumină puternică. Cu toate că nu ai parte de o rezoluție imensă, nici nu-ți trebuie așa ceva, cea de 1080p fiind mai mult decât suficientă.

Senzor de amprentă centrat, în sfârșit

Senzorul de amprentă amplasat ușor lateral pe S8 și pe Note 8 a stârnit o mulțime de critici la vremea respectivă, iar Samsung a învățat să centreze lucrurile. Senzorul e acum amplasat sub cameră, așa că ar trebui să fie mai ușor să-l folosești, indiferent dacă ești stângaci sau dreptaci. E rapid, ca întotdeauna, cu toate că o să apeși de mai multe ori decât de obicei pentru a configura amprenta. Am reușit, cumva, să mai pun degetul pe cameră în loc să-l pun pe senzor, dar n-ar trebui să fie o problemă de durată.

Samsung Galaxy A8 (2018)

N-am făcut duș cu Samsung Galaxy A8 (2018), dar compania îi atribuie standardul IP68 de rezistență la apă și la praf. Asta înseamnă că poți să te scufunzi 1,5 metri, timp de vreo 30 de minute, înainte ca telefonul să aibă vreo problemă.

Camera foto și bateria, peste medie

Camera foto îți oferă imagini de calitate, cu toate că s-ar putea descurca și mai bine, mai ales pe timp de noapte. În condiții de lumină naturală, imaginile arată bine, sunt clare și culorile sunt surprinse corect, așa cum se vede și în fotografiile atașate. Lucrurile se schimbă noaptea: dacă faci o poză fără să umbli la setări, te vei trezi că sursele de lumină nu sunt tratate tocmai bine de telefon. Asta se rezolvă dacă umbli la luminozitate și o duci ceva mai jos înainte să faci o poză. Detaliile se pierd în zonele întunecate, iar bokeh-ul nu este neapărat cel mai natural, așa cum se vede în fotografiile macro din galerie. Sistemul de camere foto de pe față e și el destul de bun.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Bateria pare să-și facă treaba destul de bine, cu toate că n-am avut timp să o folosesc intens. În condiții de utilizare normală, telefonul a trecut lejer de 40 de ore cu o singură încărcare, așa că nu va trebui să duci grija încărcătorului. Probabil că bateria este aceeași de pe S8, având tot 3.000 mAh, iar având în vedere specificațiile, putem spera la o autonomie sporită față de flagship.

[related]

Probabil cea mai mare problemă a lui Samsung Galaxy A8 (2018) este prețul telefonului. Într-adevăr, ai parte de un smartphone premium, un pui, un frate mai mic, un verișor (sau cum vrei să-i spui) al lui S8, dar prețul e puțin cam mare pentru ce-ți oferă telefonul. Acestea fiind spuse, Galaxy A8 (2018) e disponibil la eMAG la un preț de 2.229 de lei.

La un preț similar poți găsi Nokia 8, Google Pixel sau LG G6.